=VanDeZijkant==

“een goede voorzet en jouw kans om te scoren”

Ga (er)mee aan het werk! deel 2


Een aantal maanden gelden ben ik begonnen met het gebruik van C maps. Een tool (gratis) om vanuit een concept relaties te leggen met kennis en ideeën. Daarnaast (mis)gebruik ik het voor een “skeletachtige overzicht” van mijn kennis op het terrein van (Onderwijs) Informatie en Architectuur.

Tegelijk ben ik bezig met het werken aan een wiki, waarin ik zoveel mogelijk kennis en theorieën over dit onderwerp neerzet, knip, plak en verwerk. Deze kennis is niet van mij -sterker nog- >80% is gekopieerd.

Deze wiki is is voor mij een verzameling waarin ik zoveel mogelijk ontwikkelingen op cgo gebied, informatie architectuur en onderwijs en innovatie neerzet. Het heeft voor mij het voordeel kennis te kunnen integreren. Daarnaast gebruik ik deze mogelijkheden “om er weet van te hebben” en om te kunnen inschatten of het zou kunnen werken. Vandaar dit Wiki gebruik en de Cmap benadering.

Daarnaast ontsluit ik deze mogelijkheden ook voor genodigden en personen , die mij direct benaderden om er gebruik van te mogen maken. Ongeacht of je bij een bedrijf werkt of bij een collega instituut mag je het zien en hergebruiken wat je ziet(met spelregels).

Op deze wiki staan ook (oude) plannen van het Drenthe College. Ik heb hierboven al geschreven dat kennis vaak meer dan 80% is “geleend”. Innovatie is niet alleen iets nieuws bedenken. Vaak is het veel meer een nieuwe dimensie toevoegen. “Hoe meer mensen ergens van op de hoogte (willen) zijn, hoe meer kansen heb je dat er iets ontstaat”. We noemen dit de kritische massa en deze moet je echt zelf genereren.

“Niets nieuws kunnen voorspellen?”, 🙂

Als je iets “voorspelt” is het geen voorspelling meer, het is dan al werkelijkheid. De kunst is vaak veel meer, de logica van de ontwikkelingen te volgen en daar dan een “slimme” draai aan te geven en andere relaties gaan leggen en “een andere kijk op de dingen hebben / krijgen”. Daarnaast vooral inschatten wat zeker niet meer zal werken op redelijke korte termijn. “wat moeten we zeker niet meer gaan doen!!” (zie de ERP presentatie op educause 2008)

Om toch “gezamenlijkheid” te scheppen is het wel nodig dat je weet welke kennis er al bestaat. Dan kunnen we echt op zoek gaan naar het “onbekende onbekende”.

Mijn deelgebied wat me steeds trikkert is de mogelijkheid om “slim anders” logistiek te organiseren op vraag (cgo)(workflow) en aanbod(onderwijs magazijn) met een (widget) synchronisatie oplossing. Ik denk nog steeds dat de mogelijkheden van dit moment niet de goede richting zijn. Het is meer van hetzelfde.

Ik hoop door mijn inspanningen iets te trikkeren en kennis te (ver)delen. Daarnaast laat het zien dat we al meerdere jaren met hetzelfde bezig zijn en dat bevalt me niet. Het is tijd voor een ander inzicht.

“Heb je een (ander) idee”, kom ermee en laat wat zien, ik sta open……!

Advertenties

05/11/2008 - Posted by | cmaps, widget, wiki

1 reactie »

 1. Hallo HAns,
  Je laat een screendump zien van de wiki die je gebruikt en geeft zelfs een link erbij, maar als ik doorklik krijg ik de melding dat ik te weinig rechten heb om de wiki te mogen bekijken:
  Onvoldoende privileges
  Helaas, w.karssenberg@gmail.com heeft geen toestemming om deze pagina te bekijken. Contoleer of u de juiste account gebruikt of neem contact op met de eigenaars van de site.
  Is de site nu wel of niet openbaar?

  Reactie door Willem Karssenberg | 05/01/2009 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: