=VanDeZijkant==

“een goede voorzet en jouw kans om te scoren”

Management conferentie CVI in Noordwijkerhout

“ Live from Amterdam”.

Netwerken is “net werken”. Naast zeer interessante workshops heb ik me vooral bezig gehouden met het “praten” met mijn “digitale persoonlijke werkomgeving”. ,Magister, Eduarte, Educator, Peoplesoft, samenwerking Noord, ik hem ze allemaal weer gesproken. Het gaat echter altijd om personen, dus Mark, Jan, Alex, Henk, Wim, Maaike, Jos, Rene,Marc, Wilfred, Paul, Wim, Jef, Maaike (gedanst), het was weer fijn je te zien en te spreken. En natuurlijk mijn eigen collega’s.

De ontwikkelingen gaan gestaag door. De presentaties van Jef (Adam), Twenthe, Alfa en Twente, DC, Gilde laten zien dat men gestaag voortgaat op de gekozen weg. Vanuit visie, ambities, thema’s, vooral nu met beelden, procesaanpak (plateau planning) komt of zit men in de (voor) trajecten van implementaties.

Aan de ene kant gaat de inhoudelijke instrumentele kant langzaam (kom op leveranciers!) met aan de andere kant steeds meer “boekjes’ met uitgewerkte visies. De twee werelden van de roc “seekers’ in relatie tot de “solvers /sellers / consultants kent nog steeds een “gap”. “We draaien om elkaar heen”. “Jij doet dit en ik doe dat’. Zefs de presentaties waren zo opgebouwd. Samenwerken is openstellen en samen doen, “net -samen -werken”.

Opvallend vond ik het feit dat met name de ontwikkeling van de onderwijscatalogus en de informatie architectuur blijft “hangen”. Veel theorie, weinig business cases, behalve dan verouderde oplossingen. Daarnaast wachten veel roc’s op de mogelijkheden van nieuwe planningslogistieken. Hier ligt een te veroveren wereld. Ik verwijs je toch weer naar mijn vierluik.

Uiteraard geeft deze twee dagen weer een “boost” in de contacten. A.s woensdag naar PARTICIPATIE EXPERIENCE bij Stoas Learning in Wageningen door Educus. Het wordt druk daar. Ik ben een voorstander van platform denken met Saas oplossingen. Dit wil zeggen dat je meerder informatie functies, afgedekt door (deel) applicaties kunt “prikken” op een standaard platform (bij ons Microsoft). Je kunt oplossingen dan uitwisselen en of uit saneren. Neem de cijfer (resultaten) administratie, deze levert problemen op en een andere oplossing geeft je een betere functionaliteit? Ga je dan (zelf) ontwikkelen of vraag je; “Laat maar zien, seller”? En hoe lang duurt het dan dat die oplossing “geplugged” kan worden? Dit natuurlijk leveranciers overstijgend en onafhankelijk. Alles kan maar ja ……en?

Daarnaast ben ik erg benieuwd naar Operationele Management Informatie. Natuurlijk rendementscijfers (jaarbasis) zijn zeer belangrijk -Twente, Synaxion gezien en Koning Willem 1 met zijn dashboard- maar ze zijn vaak ook te voorspellen vanuit de dagelijkse constateringen. Veel afwezigheid, veel studie overstap zijn vaak directe indicatoren. Die wil ik graag zien en snel kunnen beïnvloeden en het liefst direct vanaf de werkvloer. Magister is druk bezig in deze, zei Marc.

Wel vond ik het verfrissend te merken dat bij het dashboard denken meer (visie) inbedding zat, onderdeel van kwaliteitszorg en een ( Beleid)strategiekaart. Eerst het verhaal en dan het instrument. Al hoewel ik bij deze presentaties veel te veel moest luisteren naar veel te veel de theorie wil ik gewoon het resultaat zien (dank je Jos). Verhalen vind ik prachtig maar uit wat je doet en laat zien, haal ik vooral “je denken” (plaatje, praatje daadje). Zeker als de visies erg gedeeld zijn in ROC land.

Ook zag ik de ontwikkelingen op Crm gebied met een meer actieve mindsetting richting de wereld van de student / klant. Misschien wel op een “andere” manier (post modern). Zijn social netwerken ook een gebied waar je je met marketing op mag begeven? Crm consultans (Mark en Hans,dc) laten in hun belevingswereld (kaart) zien hoe modern zij zijn in hun eerste stappen in deze en in hun denken. Workshop “online” en “op reis”, prachtig.

In het in Drenthe ontwikkelde Informatie Functie “Huisje” concept (werd in presentatie van Alfa en Twente hun –Ria-genoemd),

Basisconcept DC O-Arch

Basisconcept DC O-Arch

( zie issue) is het horizontale proces van de student en zijn loopbaan aangepast, met een ook horizontaal gepositioneerde bedrijfsvoering ?
Er ontstaan dus variaties op ons basisconcept, (bij groep Noord en bewust of onbewust?).

Interessant is wel te zien of dit zo niet leidt tot meer differentiatie en verschil. Doordat elke Roc binnen die samenwerking aan zijn eigen “plaat “ invulling geeft (divergentie), krijg je meer verschillen. Moet het echter niet leiden tot meer eenduidigheid en “versimpeling” en dus tot sanering en indikking met het onderscheiden en beperken van verschillende functie onderdelen (convergentie) – lees meer van dezelfde oplossingen.
Samenwerken betekent toch concessies doen en “beter met minder”. Dezelfde oplossingen met een meer eenduidige en versimpelde inrichting. Kies je nu voor hele grote Suite-achtige oplossingen? Of wil je te kleinschalig inrichten op grond van informatiefuncties. Of gebruik je een dubbele strategie.

In mijn denken wordt er ook teveel “gefocust” op de oplossingen van bijvoorbeeld de Enterprise Service Bus. Is dit weer en meer“Haarlemmer Olie”? De verwachting wordt gewekt dat zo’n postkantoor “alles” wel met “alles” kan verbinden (technisch). Moet je niet meer aan events koppelingen gaan denken?
Je moet -naar mijn mening- simpelheid verbinden met logica, geld, logistiek en vooral met de “Menselijke Maat”. Niet in aantal personen maar wel in inzicht en overzicht lees “monitoring” en “buffering”.

Ik ben geen voorstander van “belangrijke” en grote “knooppunten”- lees postkantoren- waar nog allerlei acties uitgevoerd en toegevoegd moeten worden. Die worden dan vanzelf weer veel te belangrijk, gewichtiger, complexer en moeten dus steeds weer meer centraler aangestuurd gaan worden (als het daarop is ingericht en het gewoon dan nog werkt!) .

Vergelijk het maar met je eigen biologie. “Kennen we daar 1 centraal regelcentrum”?
Ja, hoor ik sommigen al denken, nee denk ik. De intelligentie zit overal en wordt slim gecombineerd op veel verschillende plaatsen.

Als in een centraal geleid systeem “uitval” ontstaat en of verkeerde datastromen gaan lopen, zijn de gevolgen vaak niet meer te voorzien en te overzien en meer dan ingrijpend (achteraf).
Een lichaam / orgaan reageert daarop door gewoon de gegevens -bij de bron- te blokkeren en daar op te ruimen. Ons lijf lost het vaak decentraal, direct bij de oorsprong op. Applicaties hebben dus ook zo’n soort verdedigingsblok nodig. Deze data voldoet niet aan ………….(gegvens standaard en businesslogica settings),dus “omsingelen” en centraal opslaan en bufferen (bijstellen en of uitscheiden). Daar wordt het dan verwerkt en gecorrigeerd!!!

Doe het dus gewoon slim en simpel direct bij de basis. Een applicatiegebied doet dan vooral waarvoor het bestemd is (eigen functiegebied). En laat het vooral daar zijn eigen processen zoveel mogelijk slim integreren en op orde houden. Met daarnaast de opdracht alleen dat te doen waar het heel goed in is (voldoet aan onze normen) met zijn kernfunctie. Nogmaals de binnen onze DC drie geformuleerde gebieden. De intelligentie van de gebieden /applicaties zelf worden ieder op zich dan steeds belangrijker. Zelfcorrigerend en -informerend .
“Een deelnemer inschrijven uit Asten kan niet, want Asten ligt een paar 100 km verder op!” tenzij……

zie google

Laag 3 I_Arch

Laag 3 I_Arch

Basis denken blijft ; loopbaan student horizontaal en centraal (!)

1)Voor de student (relaties, bedrijven), prospects
2) Over de student (zijn dossiers, bekostiging , overeenkomsten), administratief
3) Van de student (zijn leren omgeving, zijn content, zijn workflow, zijn portfolio, het onderwijsmagazijn), cgo

De rest is ondersteunend hieraan. Met daarnaast de presentatielaag met het portaal. en daarboven de governance informatie. Hoe simpel kan het zijn en het is zelfs uit te leggen.

P.s. de fundering “onder de grond” is bij ons het ANY concept (de Future ready workplace), zie eerdere berichten, tags.

Morgen maak ik wel de links aan en corrigeer ik op mijn tekst probleem -taalfouten -, nu ga ik gewoon lekker verder genieten van het mooie Amsterdamse weer en de vele terrasjes.

CvI bedankt

Advertenties

27/03/2009 - Posted by | informatie |

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: