=VanDeZijkant==

“een goede voorzet en jouw kans om te scoren”

Aan- en afwezigheid 1.0 naar Participatie 2.0

Vandaag in Wageningen bij Stoas samen met Joel de Participatie module “echt” ervaren. Wij waren docent, student, mentor. Zittend achter mijn Noorderpoort collega’s heb ik me weer gerealiseerd dat ontwikkelingen erg snel gaan. Niet zo zeer is de “losse” aan- en afwezigheid functionaliteit innoverend – per slot van rekening weten we al jaren wat we willen in Roc land, het gaat nu om de volgende fase, integratie dus participatie 2.0. En zo overstijgen we deze functionele vraag vandaag met een nieuw level.
In Joel zijn weblog staat uitgebreid het verslag van deze dag. Hij kan dat als geen ander. Luisteren, samenvatten, bloggen -vaak ook nog twitteren- en dan ook nog met je buurman praten is echt wel “multitasken”.

Vaak zijn op deze bijeenkomsten de gesprekken “erom heen” voor mij meer dan interessant, daarom ben ik er al vaak vrij vroeg. In een van die gesprekken kwamen de ontwikkelingen over integratie aan de orde. Ook ik heb twijfels over weer alles met alles willen en kunnen “verbinden”. Moet je niet gewoon “domein -silo” achtige oplossingen gebruiken die in hun “eigen” wereld -in samenspel- dat doen wat je echt nodig hebt.
Gebruik bijvoorbeeld alleen de kernregistratie (bij ons Magister) met zijn omliggende kavels alleen voor het administratieve proces. Dit kan dan ook de afhandeling van de aan- en afwezigheid betreffen. Dit vind ik dus ook een onderwijs administratief proces.

De logistiek van het leren en onderwijs volgen is echter weer een totaal andere kavel /domein. Hier ga je vooral uit van het proces (workflow) van de student zelf. Hij kan -vanuit zijn onderwijscatalogus (bij ons Educator)- zijn pop opstellen, zijn pap maken, zijn reserveringen voor zijn didactische activiteiten plaatsen, zijn rooster zien / bijstellen, zijn leerdossier bijhouden en zijn onderwijs (digitaal) kunnen volgen (Willem houdt zich bij Deltion hier mee bezig) . Het is dan de omgeving van de student /deelnemer zelf. Dit is dus ook weer een eigen domein. Dit gebied noem ik nu de logistiek van het leren en dus van de student . De administratie gaat veel meer over de student. Uitwisseling van gegevens breng je dan zo terug tot simpele events, met een haal en breng functie. Laat de applicatie- kavel maar verder zijn eigen proces regelen (zie ook mijn cvi beschouwing).

Logistiek van het Cgo leerproces is voor mij dus veel meer dan alleen het plannen en roosteren. Het geeft weer hoe ik – als student in mijn eigen studieproces- de regie hebt over mijn eigen activiteiten en keuzes en vooral over mijn eigen informatie en dat in een onderwijskundige organisatorische “slimme” workflow afgestemd (3.0). En dit wil ik vooral zelf kunnen gebruiken. Of ik dat ook altijd zelf zal doen is nog de vraag, maar ik wil het wel kunnen (postmodern perspectief) En ja daar werd ik op “getrikkerd”. door de oplossing van Eduarte. >Het gaat als het ware vanzelf. Een chipkaart – Nedap ik heb liever een rfid; “ik wil niet in de rij staan” maar gewoon binnen kunnen lopen-, snel inloggen, registreren en monitoren, kijken of er bijzonderheden zijn en starten met het leerproces; een Experience dat klopt en het werkt ook nog zonder haperingen.

Het kunnen registreren, monitoren, brieven doen uitgaan, aanwezigheid valideren en me inschrijven vind ik inmiddels gewoon. En dat uiteraard niet meer op de “Chinese manier” – met de hand dus en op papier. Nee gewoon inschrijven op een didactische onderwijs activiteit en het liefst ook nog – als dat kan EduArte– met mijn mobiele telefoon. Dan hoef ik niet te wachten bij een laptop, nee gewoon online en direct.

Informatie terug wil ik dan ook via smsjes en of een of andere chatbot, die ik open heb staan in mijn msn/ twitter?. Daarnaast wil ik me bij een virtuele docent kunnen melden voor een afspraak voor zelfstudie in een open leercentrum, waar een “slimme” agent /bot de meeste vragen die ik heb kan beantwoorden uit een grote database. Vaak zijn vragen van studenten -vooral in de begin jaren – vaak hetzelfde of lijken op elkaar. Dan heb ik ook geregeld dat er onderwijstijd gerekend kan worden, er is immers een docent (virtueel) aanwezig, die vragen kan beantwoorden.

Weer even terug in de werkelijkheid van vandaag. Al hoewel er dus nog wensen zijn heeft Eduarte wel een zeer vriendelijke en functionele participatie module in de lucht gezet. Ik ben vooral onder de indruk van de operationele docent/ management Informatie. Direct overzicht, zien waar de student gisteren en alle andere momenten aanwezig was, snel kunnen zoeken, snel informatie krijgen, overzicht over dagen uren en uiteraard “verbonden” met een zorgkwadrant (andere module DBS). Dit is wat ik wil zien. Dit is toegevoegde waarde. Daarom nogmaals 2.0, de basis werkt en de docent begeleider krijgt veel voor hem toegevoegde “informatieve” waarde.

Ik denk dat mijn collega’s van Noorderpoort hun mening wel gevormd hebben en heeft hun bijeenkomst bij Parell over hun ervaringen weer een volgende stap bereikt.

En dan nog iets, ik ben een voorstander van een topsport – benadering. Dat betekent op hoog niveau strijden en concurrentie. Winst of verlies zit dan in een heel klein hoekje. Er zijn dus gelukkig meer topploegen op onderwijs software gebied, dat heb ik vandaag weer gezien. Dit houdt iedereen scherp en de klant is en blijft koning.

Henk, bedankt voor je uitnodiging ik kijk uit naar de volgende en eindig gerust met een “muziekje” want volgens mij kun je dat ook (hobby). Nu snel naar mijn echte topsport-omgeving. Nederland – Macedonie begint zo en mijn oude voetbalmaatje Bert zorgt weer voor een overwinning. Topicus wist je dat ook Bert , net als jullie- uit Deventer komt (van de Worp!), :-), nuchter, to the point en heel heel heel slim. En hij houdt ook van Bier / Gifkikker.

Advertenties

01/04/2009 - Posted by | aanwezigheid, domeinen, eduarte, educus

2 reacties »

 1. Bedankt voor het compliment! Èn de vegelijking met kavels, dekt als term beter de lading dan module of onderdeel.
  Ik ga op een mooie lentedag die Gifkikker achteroverslaan!
  Groet Joel

  ps, deze comment kwam ook op een ander blog. WordPress glitch?

  Reactie door Joel Bruijn | 01/04/2009 | Beantwoorden

 2. Je complimenteert Joël met zijn verhaal, maar ik vind dat jij je dag en ervaringen ook heel goed beschrijft. Door jullie verhalen te combineren lijkt het alsof ik er een beetje bij ben geweest.
  Complimenten ook voor je nieuwe weblogomgeving. Het is heel leesbaar allemaal en ik weet hoe belangrijk jij dat vindt! 🙂

  Reactie door Willem | 01/04/2009 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: