=VanDeZijkant==

“een goede voorzet en jouw kans om te scoren”

De CGO Bermudadriehoek

Kern registratie, Logistiek/Catalogus en “Betaalbaarheid/geld”

In “de afgelopen vier weken heb ik me intensief ” gestort” op het gebruik en de (on)mogelijkheden van de onderwijscalculator. Daarnaast volg ik zo goed als mogelijk de ontwikkelingen bij de implementatie van onze DC onderwijscatalogus (Educator), bestudeer ik de inrichting en gebruik van onze nieuwe Student Kern Administratie Systeem- bij ons na de migratie vanuit Peoplesoft SA – Magister en ben ik zelf de “aanjager” van de Onderwijscalculator. Inmiddels hebben meer dan 40 personen uit onze Dc kennis gemaakt met deze geld/ gereedschapskist. De gesprekken, met degenen die betrokken zijn bij deze ontwikkelingen, zijn voor mij belangrijke input voor mijn kennisontwikkeling.

Daarbij gaat het mij vaak om de wisselzones en de afstemming en uitruil tussen al deze “toevallige” ontwikkelingen. Het belangrijkste is voor mij vaak , datgene te benoemen en te bespreken wat vooral -niet- verteld wordt en bij mijzelf naar boven komt ïn de vorm van “vraagtekens”, ik begrijp dit of dat niet en hoezo……………? Vaak kunnen we namelijk de processen wel onderscheiden en 1 dimensionaal uitleggen, maar niet genoeg scheiden. Ze “haken” vaak in en door elkaar. Hier begint dan de decompositie.

Vaak begint dan mijn “ïntuitieve”denken en ook mijn twijfel en scherpte. En die zet ik dan graag expliciet neer, vaak “met beroering bij de ander”, …………..doe niet zo moeilijk!

Het gaat me in deze niet om sec de oplossingen zelf ,(1 dimensionaal) maar het gaat me meer om het denken erom heen, het begrijpen, om hun kernwaarden.

-Waar zijn ze in eerste instantie voor bedoeld?
-Waar zijn ze goed in?
-Hoe kun je functionaliteit gebruiken?
-Hoe en waar laat je ze met elkaar “praten” en “uitwisselen”.
-Laat ze alleen dat doen, waar ze goed in zijn en niet wat allemaal mogelijk is of nog wel verder ontwikkeld kan worden.
– En ……………….. vooral wat is ieders toegevoegde waarde in het hele CGO proces!

De elementen; Catalogus/logistiek – Student Administratie en “betaalbaarheid / bekostiging vraagt -denk ik- om een integratie in denken en benadering en ik zie deze dan ook combinatie als de “Bermudadriehoek“. Hoe komen we hier “slim” verder?

Per slot van rekening,schrijven studenten zich in op het domein van hun keuze (OWO), student gegevens/ data wordt verwerkt in de administratietool (BRON), ze kiezen hun eigen opleiding(traject) uit de catalogus/ magazijn en volgen ze die activiteiten, die ze didactisch het meest wenselijk vinden, met gebruik van de cgo methodiek/ didactiek/catalogus /logistiek (pop, pap etc.). Uiteindelijk hebben al deze keuzes impact op de betaalbaarheid en wijze van organiseren, plannen en registreren (logistiek) en aanbieden (catalogus)
En inhoudelijk en didaktisch gescheiden?

Als je deze processen wilt (onder)scheiden praat je al gauw over de Onderwijscatalogus en zijn Logistiek,de Student Administratie (kernregistratie) en de Onderwijscalculator in relatie tot en met elkaar. Elke bijeenkomst, die “linkt” naar deze ïntegrale” ontwikkelingen hebben voor mij meer dan “warme” belangstelling. Mijn weblog van de afgelopen periode laat dat zien.

Afgelopen vrijdag is er een bijeenkomst geweest van Parell en op hun weblog vond ik een zeer interessante presentatie van ROC Leiden; de financiële logistiek voor flexibel onderwijs. Juist, “het gaat hier over de drie hierboven geschetste werelden”. Dus heel interessant

Een van mijn collega’s (Ellen) heeft deze bijeenkomst gevolgd en mij verder geïnformeerd. De benadering in deze presentatie spreekt mij zeer aan. In mijn volgende blog zal ik hier verder op doorgaan. Ik verwijs je eerst naar de “links” hierboven, voor achtergrond informatie en je “Mindset”.

Advertenties

19/05/2009 - Posted by | Uncategorized

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: