=VanDeZijkant==

“een goede voorzet en jouw kans om te scoren”

Onderwijs & logistiek (weer) langs de meetlat.

“Hoe kun je onderwijs zo slim organiseren dat studenten en docenten (en uiteindelijk het management!) hier veel meer baat bij hebben”.

Steeds vaker raak ik ervan overtuigd dat een intelligente agenda/participatie app een anker zal worden tussen de voorkant- en achterkant processen. De agenda als weergave van de “participatiemodule” als “studieplanner” als “catalogus” en als “kostenmonitor“. Ik verwijs graag naar het volgende toekomst filmpje kalender.

Het zal een kunst zijn de processen aan de voorkant -datgene wat daadwerkelijk in de lesgroep gebeurt- te verbinden met datgene wat achter de schermen georganiseerd moet worden, zonder dat een van beide kanten daar last van heeft, sterker nog er juist voordeel bij kan hebben. De ontwikkelingen gaan nu wel erg snel. Volg deze, bijvoorbeeld bij de komende conferentie van saMBO~ICT en let op de workshops van Eindhoven.Dat is echt een aanrader, denk ik!!.

“Hoe krijg je deze ontwikkelingen op een roc agenda!”

In de wiki flexibel onderwijs logistiek zijn verschillende scenario’s uitgewerkt, die richtinggevend kunnen zijn voor een aanpak. Dezw wiki gebruik ik om de basistheorie verder vorm te geven (steeds nog under Spartaanse conctruction). Steeds duidelijker wordt -mijn inziens- het beeld dat een agendatool weleens de echte verbinding zal kunnen worden.

– Een tool waarin deelnemers en docenten en planners en roosteraars kunnen samenwerken aan en met dezelfde data.
– Van hieruit aan- en afwezigheid kan registreren.
– Een app die ook dient als inschrijf- lees studieplanner.
– En een plek waar studievoortgang, studiekeuze en resultaten zichtbaar wordt.

Zo kan de “achterkant” zijn processen en data op orde krijgen. Dan kunnen beide systemen ook “realtime” met elkaar praten en “als vanzelf” data “opbossen” (de postkantoor optie) met de functie van “geautomatiseerd” groeperen. Handmatig clusteren met gebruik van weer een losstaande applicatie is “zo uit de vorige eeuw”.

Huidige implementaties
Ik weet dat nu veel roc’s zich richten op de invoering en ondersteuning van het cgo, bezig zijn met veranderingen in kader van KRD (wisseling van Noise naar Eduarte –Tribe), praten over de opzet en inrichting van een Onderwijscatalogus en met het gebruik van een studentvolgsysteem (elo heet dat nog, soms) . Maar ik adviseer toch tegelijkertijd aan de logistiek te gaan werken. “Laat het onderwijs zelf zijn voorkant harmoniseren, inrichten en gebruiken” en werk tegelijkertijd “slim” organisatiebreed aan “anders” plannen en roosteren.

Waarom?
– De efficiency eisen komen onder een steeds grotere druk.
– En daarnaast kan er veel meer geld vrijkomen voor het onderwijs zelf.

Minder geld, meer vergrijzing, meer leerlingen,minder docenten, grotere groepen, meer studentwensen, meer maatwerk, meer variatie, meer interactief werken,meer online, meer ict, meer wireless, meer eigen trajecten, meer “persoonlijke” logistiek, meer dataverwerking, meer synchronisatie, meer realtime, meer complexiteit. En het kan goedkoper!

“Hoe.. dan?”.
Ik denk vooral aan andere logistiek en daarmee meer aan overstijgend organiseren, meer gecombineerde maatwerk trajecten met veel meer gebruik van simpelere apps en vooral aan anders plannen en roosteren. Trajecten bij invoering Van Rekenen en Taal & Burgerschap in het MBO kunnen al een soort startpunt worden van overstijgend,gedifferentieerd en betaalbaar gaan organiseren (team- en opleiding- overstijgend).

Wat nu te doen?
Vooral eerst veel meer inzicht krijgen in de logistieke mogelijkheden en ontwikkelingen en van daaruit meer inzicht en ervaring opdoen met het organiseren van individuele keuzes en gevarieerde trajecten met als resultaat veel meer ervaring en inzicht in de werkelijk (uitgegeven) (en te presenteren) groepen,lessen en kosten.

1) “Hoeveel mag een traject kosten?”.
2) “Wanneer kan een kleiner gevarieerder traject uit?”.

Ik denk dat de ontwikkelingen -met name in Eindhoven en Wageningen- wel eens voor een doorbraak kunnen zorgen. En dan komt het vanzelf op de agenda van de roc’s. Veel roc’s hebben verschillende systemen, verschillende oplossingen, verschillende implementaties voor vaak dezelfde processen. De datastroom (processen) is echter hetzelfde en de uitdaging is dezelfde. (zie in deze de kleurenplaat samboict

Verbindt die twee werelden en proceskanten m.b.v een “slimme” agenda app De komende jaren zal de aanpak van planning en roostering echt gaan veranderen. Geen losstaande applicaties meer voor 1 aanpak (planning en roostering horen bij elkaar) en begin eerst met een geïntegreerde aanpak in de logistiek met aansluitend de vraag “wat kost een rooster nou eigenlijk”? Het is mooi om te zien dat de encyclopedie van Tripple A , nu bij sambo-ict, echt werkelijkheid gaat worden. Je hoort dat de Noise migratie naar Eduarte succesvol verloopt. Aan- en afwezigheid komt op orde. Financiële modules worden aangepast.

“Wat is de volgende stap in dit complexe proces?”
“Advies?”. De “chinese” (handwerk) manier van verwerking zal echt niet meer voldoen (en dus ook geen geen excelsheets meer:D).
“Je klanten willen gewoon maatwerk en begeleiding met succes (diploma). “Willen ook hun eigen leerweg kunnen kiezen en gewoon online kunnen zien waar en wat ze gekozen hebben met verwijzing naar tijd, ruimte, inhoud en resultaten (studenten en docenten centraal). Een soort agenda “(buien) radar” app (studietracker) voor de iphone, android, ipad, entourage edge of de samsung galaxy tab.

“Gewoon altijd, overal, 24 x7 (mobiel) – in groepen en ook individueel- gezond kunnen leren,werken en leven”

Enne…. “Gewoon goed georganiseerd en betaalbaar onderwijs dus”. Vandaar….. en grtn ut Assn

Advertenties

09/09/2010 - Posted by | Uncategorized

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s